zondag 24 januari 2010

Contact met Duitsland


Het is gelukt! Niet helemaal betrouwbaar maar met een beetje geluk en pielen ontvang ik van de Duitse zender DCF77 de juiste atoomtijd en datum. Probleemjes die ik nog heb zijn:
LCD reageert niet helemaal lekker. Soms zie ik alleen de eerste regel.
Ontvangst is wat willekeurig.
Ben met de Arduino ontwikkelomgeving naar versie 17 gegaan. Daarin zouden de LCD library problemen zijn opgelost. Maar er is toch nog een bug, die pas in Arduino SDK 18 is opgelost. Geprobeerd om met de hand de library aan te passen. Op zich was dat wel goed gegaan maar het resultaat blijft het zelfde. De 2de regel is niet altijd zichtbaar. Denk dat ik dit probleem maar even laat zitten. Misschien is het ook wel een slecht contact. Het is tenslotte nog een wankele opstelling die beter gemaakt moet worden. Volgende probleem: de KaKu library toevoegen en er een programma omheen bouwen. En ook het fysiek is verre van af. Misschien toch maar eerste een printje ontwerpen? Ik ga experimenteer print gebuiken maar een klein beetje planning is nooit weg. Anders wordt het weer een warboel van draadjes.


zondag 17 januari 2010

Een dooi zondag. Het grasveld voor was al niet veel maar nu staat het vol smeltwater wat niet weg kan. Ik denk dat de sporadische grassprietjes nu massaal het loodje gaan leggen. Tijd voor een binnen project. Of eigenlijk een update van een bestaand project: de combo Arduino met KaKu. (zie Arduino www.thesimplepages.nl) Maar nu met DCF77 ontvanger. Het onderdeeltje is gekocht bij Conrad en van de week kreeg ik al contact met deze duitse tijd-en-datum zender. Spannend om met een atoomklok gesynchroniseerd te zijn Nu moet alles in elkaar worden gesoldeerd en als kastje ergens in de vensterbank een plaatsje krijgen. De huiskamer lichten moeten bij schemer aan gaan en op een vast tijdstip uitgeschakeld worden met Klik-Aan-Klik-Uit producten, kortweg KaKu genoemd. KaKu is een systeem wat je gewoon in de winkel kan kopen en waarmee je lichten op afstand kan bedienen.