De hele opstelling met LCD en KaKu zender kost nogal wat digitale poorten. En als je dan ook nog een paar knoppen wil aansluiten en eigenlijk pin 0 en 1 wil vrijhouden voor communicatie dan kom je snel te kort. Ik gebruik de analoge ingangen voor de bediening. Dat weer eens wat anders maar om 1 analoge ingang te gebruiken voor 1 knop is ook wat bot. Het volgende schema heb ik bedacht voor de situatie dat je verschillende knoppen wilt uitlezen. Dit werkt goed als er maar 1 knop tegelijkertijd wordt ingedrukt.
Als niets wordt ingedrukt is de ingang via de onderste 20K weerstand met de 0 Volt verbonden.
Knop 1 indrukken: 5,0 Volt >>> Analoge ingang zit rechtstreeks aan 5V
Knop 2 indrukken: 4,0 Volt >>> 20K / (20K+5K) * 5V = 4V
Knop 3 indrukken: 2,5 Volt >>> 20K / (20K+20K) * 5V = 2,5V
Knop 4 indrukken: 1,4 Volt >>> 20K / (20K+50K) * 5V = 1,43V
Ik denk dat je wel meer dan 10 knoppen zo kan gebruiken. De A/D conversie is daar goed genoeg voor. Je kan ook in dit geval nog wel mooiere waardes voor de weerstanden kiezen en zelfs wel iets verzinnen waardoor je ook combinaties van knoppen kan uitlezen. Dit is het principe en misschien verzin ik in de toekomst wel iets moois als ik het nodig heb.
Voor mezelf hoef ik maar 2 drukknoppen uit te lezen. Ik wil graag een potentiometer gebruiken voor de programmering. De ene knop wordt in het programma voor het activeren van de programmeermodus (bijvoorbeeld: schakelpunt voor het licht instellen, of tijd voor het uitschakelen) en de tweede knop is een soort "Enter" knop. Met de potentiometer (draaiknop) wordt de hoeveelheid ingesteld maar daar ga ik nog mee experimenten want dit wordt een zelf verzonnen manier van programmeren. Misschien ben ik wel de enige die dit soort UI makkelijk gaat vinden. We zullen zien. Hierbij nog het schema zoals ik het gebruikt. De aansluiting van de potmeter en de LDR (licht gevoelige weerstand) is ook getekend.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten